" />
joi , iunie 17 2021
Home / Filme / Movie / Documentar / Profețiile Maya și cercurile din lanuri – O conexiune extraordinară

Profețiile Maya și cercurile din lanuri – O conexiune extraordinară

Loading...

„Lumea de astăzi are o viziune apocaliptică moştenită de la religia iudeo-creştină. Mayaşii nu o aveau, pentru ei nu exista sfârşitul lumii, ei aveau un sistem de numărare infinit al anilor. Putem să dormim liniştiţi, ei evocă date aflata la mai multe mii de ani în faţa noastră„, a explicat într-o conferinţă de presă Erik Velasquez, istoric şi expert în descifrarea textelor maya.

În filmul american „2012”, inspirat dintr-un bestseller vândut în 10 milioane de exemplare al scriitorului american Steve Alten, dar şi în alte cărţi, se vorbeşte despre o predicţie care spune că sfârşitul lumii va veni în decembrie 2012.

Mayaşii au creat calendare uriaşe pentru a marca datele importante din trecutul şi viitorul lor, iar acestea erau gravate în piatră.

Până în prezent, reamintesc istoricii, o singură piatră gravată descoperită la Tortuguero, în statul mexican Tabasco, indică faptul că în anul 2012 se va încheia era actuală a calendarului maya, întocmit cu 3.144 de ani înainte de calendarul roman.

Pentru mai mulţi istorici mexicani, această dată reprezintă doar sfârşitul unui ciclu şi începutul unei a 14-a perioade a calendarului.

„Acel text semnifică doar încheierea celui de-al 13-lea «baak t’uunes» (ciclu), dar acest lucru nu înseamnă deloc sfârşitul sistemului de numărare din calendarul maya, care este infinit, chiar dacă este divizat în segmente. Un nou ciclu va începe, asta e tot”, a declarat acelaşi istoric, reluând tezele mai multor colegi ai săi.

Erik Velasquez a reamintit faptul că o stelă din Palenque, o zonă arheologică din sud-estul Mexicului, citează o dată mult mai îndepărtată în viitor: comemorarea unui conducător din acest oraş, în anul 4.772 din calendarul roman.

Apărută la sfârşitul mileniului al III-lea î.e.n., această civilizaţie precolumbiană s-a dezvoltat din sud-estul Mexicului până în vestul Hondurasului şi Salvadorului, cuprinzând actualele teritorii ocupate de Belize şi Guatemala. Imperiul maya şi-a atins apogeul între secolele al VI-lea şi IX-lea e.n., înainte de a începe să decadă şi să dispară în timpul cuceririi spaniole, în secolul al XVI-lea.

În zilele noastre, 40% din cei 13 milioane de locuitori din Guatemala aparţin comunităţii maya, potrivit estimărilor oficiale, şi aproape 1,5 milioane de mexicani, concentraţi în peninsula Yucatan, sunt moştenitori ai acestei populaţii străvechi .

Loading...
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Show Buttons
Hide Buttons
Translate »